FB-pixel
Munskydd

Livemusik i tider av Corona – ur artistens och kundens perspektiv

4 okt, 2020

Vill du gästblogga hos oss?

Skicka gärna ett mail och berätta mer om dina ideer.

Det är tidig höst 2019 och en härlig sommar ligger färskt i minnet. En sommar med flertalet fantastiska konsertminnen. Att gå på utomhuskonserter under sommarhalvåret är verkligen något speciellt. Såklart vill jag se bra konserter under 2020 också och helst då utomhus. Jag scrollar igenom utbudet och bestämmer mig för att boka in ett av mina svenska favoritband, nämligen The Ark. De åker ut på återföreningsturne och spelar bland annat den 29/8 på trädgårdsföreningen i Uppsala. Vilken perfekt avslutning på konsertsommaren 2020, det bokar vi!! 

Ett raskt hopp framåt och vi befinner oss i början av hösten 2020. När var jag (du) senast på konsert? Under detta år har jag inte sett en enda livekonsert och tro mig, är det något jag saknar, förutom mina äldre kära, så är det just att gå på bra livekonserter. Det får mig och många andra att må bra, känna samhörighet och känna mig levande! 

Vad var det då som hände!?!? Jo, det stavas Corona, eller om du vill Covid19. En pandemi som fått hela världens kultur att stanna av med omedelbar verkan och med tomma konserthus och arenor som följd. 

Det finns så klart två sidor av detta mynt eller denna problematik. 

För oss konsumenter eller kunder har denna tid av pandemi inneburit en period av minimal möjlighet till livemusik och kultur i allmänhet. Utan kultur (där musiken för många har en högt rankad plats) blir livet tämligen innehållsfattigt och torftigt. 

Kultur, där man avser det estetiska kulturbegreppet, har en positiv inverkan på vår hälsa och vårt välbefinnande. Vissa lokala projekt har kulturupplevelser som en del av arbetet att förbättra folkhälsan, till exempel finns det i Skåne ett projekt som har kultur på recept. 

För de utav oss som under denna tid planerat en stor fest eller ett stort bröllop har pandemin inneburit ett orosmoment då vi inte vetat, och vet fortfarande inte, hur länge denna tid av begränsningar ska pågå. När kan vi arrangera vår stora tillställning? Vi har antingen fått ställa in eller skjuta fram eventet. Vissa har valt att genomföra sitt event med ett deltagarantal på max 50 personer utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Dock har det, även hos dessa, funnits en oro. Gör vi rätt? Vågar vi bjuda in gäster och musiker?

Tomma fickor

För artisterna då? Vad innebär denna tid av Corona för dem? För de allra flesta innebär det ett totalt bortfall av inkomst under en lång period. Lågt räknat har 40 000 speltillfällen ställts in under 2020 och Sveriges musiker och artister har förlorat inkomster på sammanlagt 171 miljoner kronor. Jag känner personligen till akter som tappade alla sina bokningar, och därmed inkomster, inom loppet av ett dygn i mars 2020. Förutom inkomster innebär det en rad andra problem såsom sömnsvårigheter, identitetskriser och en stor osäkerhet inför framtiden. Kommer jag kunna fortsätta med detta yrke? Kommer jag kunna försörja mig själv och min familj?

I skrivande stund, den 2/10, väntar vi nu ett beslut från regeringen angående ett undantag gällande arrangemang för sittande publik. Undantaget möjliggör för sådana arrangemang med upp till 500 deltagare. Ett beslut om denna ändring planeras till den 8e oktober och skulle i så fall kunna börja gälla från och med den 15e oktober.

Uppdatering

Idag torsdag, 8/10-20, kom så ett utlovat besked från Regeringen angående ett undantag gällande arrangemang för sittande publik. Undantaget skulle ha möjliggjort för sådana arrangemang med upp till 500 deltagare. 

Som väntat, i och med den situation vi nu har med ökad smittspridning, blev beslutet negativt. Alltså inga lättade publikrestriktioner för vare sig kultursektorn eller idrotten. 

Varken socialminister Lena Hallengren eller kultur- och idrottsminister Amanda Lind vill ge en exakt tidpunkt för när ett nytt besked i frågan kan komma.

Nu sitter jag återigen och drömmer mig bort till nya, fina konsertupplevelser under nästkommande sommar. Jag har just bokat biljetter till Iron Maiden på Ullevi i juli 2021.

Dumt? Ja, kanske det. Vi vet ju fortfarande inte om det då kommer gå att genomföra en konsert med 50.000 pers i publiken. Vi måste ju dock få fortsätta drömma och hoppas. 

För ett megaband som Iron Maiden (eller The Ark för den delen) kommer det nog inte vara fullständig katastrof, de sitter på ganska stora guldkistor. Men hur går det för de tusentals artister och till branschen hörande yrkesgrupper som inte har en bakgrund likt Maiden att stå på? Som kämpar för att överleva även i en vardag utan corona? Artister och branschfolk med utbildning och erfarenhet. Professionella och hårt arbetande aktörer i kulturbranschen? Kommer de finnas kvar nästa sommar? 

I en enkätundersökning, med 964 svarande musiker och artister, som nyligen gjorts av Musikcentrum Riks svarade 21 procent att de redan har bytt eller planerar att byta bransch och 13 procent anger att de redan har eller ska byta yrke inom branschen.

Oroväckande nog ser vi nu tecken på att antalet smittade och döda ökar igen även i vårt land. Man kanske inte är allt för mycket av en pessimist om man tror att beslutet om undantag gällande sittande publik på upp till 500 personer inte kommer gå igenom än på ett tag. 

Oavsett om det blir så eller ej så behöver vi stödja de som jobbar inom kultursektorn. Det finns ingen tvekan om att denna yrkesgrupp har lidit hårt, både ekonomiskt och mentalt, under 2020 och gissningsvis också kommer göra så en tid framöver.

Så, vad kan vi göra för att stödja artister och övriga aktörer i kulturbranschen? 

  • Vi kan (och ska) fortsätta att boka dem till våra event vad det än må vara och även om vi “bara” få bjuda in 50 personer. 
  • Vi kan (och ska) stödja dem genom att swisha en peng när de arrangerar streamade konserter. 
  • Vi kan (och ska) gå på livekonserter när det arrangeras möjligheter till detta. 
  • Vi kan (och ska) köpa medlemskap och årskort/abonnemang på teatrar och konserthus. 

Vi ses i vimlet! 

/ Peder Cavallius Ekman, CEO, Högtidsportalen

Peder Cavallius Ekman

CEO & grundare av Högtidsportalen med bakgrund som utbildad sångare, musikpedagog/terapeut och music manager

Fler blogginlägg

Intervju med artisten Sofia

Intervju med artisten Sofia

Sofia En av Högtidsportalens artister Hur länge har du varit verksam som musiker?  Sedan ca 10 år tillbaka   Hur många gig om året ungefär gör du ett normalt år?  Det varierar väldigt mycket....

läs mer

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *