FB-pixel
En musiker uppträder

Varför livemusik på högtider??

18 sep, 2020

Vill du gästblogga hos oss?

Skicka gärna ett mail och berätta mer om dina ideer.

Någon kan nog tycka att vi på Högtidsportalen må vara partiska i detta ämne och denna fråga. Det är ju trots allt förmedling av kvalitativ musik som är vår affärside. Då vi verkligen brinner för det här med musik på högtider och brinner för att folk ska inse vikten av musikens betydelse för en lyckad tillställning, kan jag dock lova att jag skriver från hjärtat samt med hänvisningar till vetenskap, bara så du vet.

 

Jag är med i flertalet bröllopsrelaterade grupper på Facebook. I dessa efterfrågas ofta bland annat makeupartister och foto- och videografer. Det är jättebra! Det är så klart mycket viktigt att man ska få se så bra ut som möjligt på sin stora dag och att ha fina minnen i form av fotografier och videos att kunna se tillbaka på då och då.

 

Hur är det då med musiken? Varför ska jag ha det på mitt bröllop (eller annan högtid för den delen)? Någon som sjunger ett par sånger under vigseln, dopet eller begravningen? Ett band som spelar ett par timmar på festen? Är det värt det? Låt mig ställa en fråga. Vad gör musiken med oss? Jo, jag är ganska övertygad om att de flesta håller med mig när jag säger att musiken väcker känslor och att den skapar minnen. Faktum är att detta inte är något jag bara säger utan att det är vetenskapligt bevisat. Musik stärker dopaminutsöndringen och får oss nämligen att känna oss extra lyckliga under en tillställning där musik är en del.

Dopamin

Minnen (av känslor), djupt rotade i oss, som vi har med oss för evigt, i vårt inre efter en stämningsfull vigsel, dop eller begravning eller en lyckad fest. Vi kan höra ”vår” låt på radion (eller kanske mer troligt dessa dagar på Spotify) och plötsligt befinna oss i den där underbara känslan vi hade på vår stora dag. Vi kanske hör låten som var vår älskade släktings favoritlåt och som framfördes på dennes begravning och på så sätt håller minnet av denne älskade vid liv.

 

Följande text i kursivt är del av en artikel ur DN 2020-09-08 och belyser vad livemusiken betyder i ett sorgearbete:  

En ny forskningsstudie från Kungliga Musikhögskolan visar att musik kan hjälpa till att minnas en anhörig, eller ge de efterlevande styrka. I syfte att undersöka hur valet av musik till begravningar kan underlätta sorgbearbetningen har forskarna intervjuat deltagare i svenska kyrkans sorgegrupper. Något som överraskade professor Eva Bojner Horwitz och forskarkollegorna David Thyrén och Marianne Viper, är att sorgebearbetning kan påverkas av gemensamma musikval. Och att de efterlevande haft stor användning av musiken i en vidare mening, och inte bara som ett musikaliskt minne.

– Det är även intressant att notera att levande musik drabbar de sörjande starkare än inspelningar.

Studien visar vidare att musiken i begravningsritualen påverkar sorgebearbetningen på olika sätt. Både terapeutiskt, emotionellt och symboliskt.

– Emotioner har genom musiken kunnat aktivera känslohjärnan och förlösa starka känsloupplevelser. Det finns fler upplevelser som musiken kan fånga än vad som kan åstadkommas med ord, säger Eva Bojner Horwitz. 

 

Vidare kan en sång som spelades på barnets dop kanske blir det barnets ”egen sång”, en sång som blir en följeslagare genom livet. Människor jag pratar med nämner så gott som alltid livemusiken som det starkaste minnet från olika högtidsstunder.

 

Vissa vill ha en stråkkvartett på ett bröllops- eller festmingel. Jag kan förstå det. Tänk er fyra stråkmusiker i eleganta aftonklänningar och smoking. De kan ju förvandla vilken förortsträdgård som helst till en 1700-tals slottspark i södra Frankrike.


Och angående live-musik på fester. Visst är det väl så att de bästa festerna man har varit på har innehållit just en rejäl portion livemusik med ett svängigt band som fått gästerna att svettas rejält på dansgolvet under några timmar med en underlig typ av träningsvärk dagen efter. Visst är det så att ingen fest når de högsta nivåerna utan ett liveband?


Ett musikaliskt uppträdande är något som tillför den där extra kryddan till eventet, något som gör att det blir speciellt och unikt, inte bara ett i mängden. Ett sätt att sätta din personliga prägel på just ditt event eller din högtidsstund. Genom musiken kan man skapa just den stämning man vill ha och låta gästerna ta med sig den i form av känslor och minnen.

 

Känslor och minnen…. Det är därför vi tycker att livemusiken bör ha en så stor och viktig roll på högtider, vilka de än må vara. Känslor och minnen som du bär med dig idag, imorgon och resten av ditt liv.

/ Peder Cavallius Ekman, CEO, Högtidsportalen

Peder Cavallius Ekman

CEO & grundare av Högtidsportalen med bakgrund som utbildad sångare, musikpedagog/terapeut och music manager

Fler blogginlägg

Intervju med artisten Sofia

Intervju med artisten Sofia

Sofia En av Högtidsportalens artister Hur länge har du varit verksam som musiker?  Sedan ca 10 år tillbaka   Hur många gig om året ungefär gör du ett normalt år?  Det varierar väldigt mycket....

läs mer

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *