FB-pixel

Högtidsportalen Sång & musik för livets viktigaste stunder

Bröllop

Ordet bröllop kommer av fornsvenskans bruþlöp, alltså ’brudlopp’. Brudloppet var beteckningen på det följe som ledsagade bruden från brudens hem där fästningen skett och det nya hemmet.

Bröllopet innefattar, i de allra flesta fall, tre olika delar som antingen sker under samma dag eller vid olika tillfällen: vigsel/vigselakt, mingel och fest.

Att bestämma sig för att gifta sig är för de flesta människor ett av de största besluten man tar i sitt liv. Allt ska klaffa, inget får bli fel. Det finns lika många varianter på bröllop som det finns bröllopspar men en sak som förenar är att det är ett obligatorium med musik. Vilken musik det ska vara är högst individuell och det finns här inga rätt eller fel. För många är musik till mingel och fest av lika stor vikt som till själva vigselakten.

Till vigselakten, som kan vara kyrklig eller borgerlig, väljer, paret ofta sånger som de har en personlig anknytning till. Dessa sånger kan sedan framföras av livemusiker i form av sångare eller sångerska som antingen sköter ackompanjemang själva på tex piano eller gitarr eller som har komp separat. Ofta förekommande, under denna ceremoni, är också duetter av olika slag. Vigselmusiken är till för att skapa en stämningsfull och högtidlig atmosfär under detta evenemang.

Till minglet, som ligger efter vigsel och innan middag/fest, vill man gärna ha ca en timmes musikunderhållning för att skapa känslan av en festupplevelse. Vanligt förekommande under mingel är instrumental högtidsmusik såsom stråkensemble, stråkkvartett, jazztrio eller förslagsvis pianist/gitarrist + sångare/sångerska eller andra mindre konstellationer, exempelvis vokalmusik.

Till middagen kanske man vill ha ett musikquiz och varför då inte låta ett liveband, trubadur eller discjockey sköta detta?

När väl den viktiga middagen avnjutits är det så dags att dra igång bröllopsfesten på riktigt! Denna inleds oftast med brudmarch. Brudmarchen kan framföras av musikakter såsom antingen trubadur, coverband, partyband eller DJ (discjockey) som ska spela senare under aftonen.

Efter brudmarchen börjar så livemusiken och gästerna får möjlighet att direkt dansa bort kalorier under ett par timmar. För de riktigt dans- och partysugna avslutas tillställningen med några svettiga timmar på dansgolvet tillsammans med kvällens DJ (discjockey).

Önskar ni hjälp med underhållning i form av livemusik, DJ, bröllopsmusik och bröllopssånger till er bröllopsfest så finns vi här för er! Vi samarbetar också med låtskrivare som kan hjälpa er med specialskriven musik om ni önskar detta.

Fler idéer och mer inspiration för ditt Bröllop

Artister som uppträder på bröllop

Vill du synas här? Klicka